Parter si ultimul etaj – avantaje si dezavantaje

blocuri_bucuresti

În cazul blocurilor vechi,  cumpărătorii sunt reticenţi atunci când vine vorba de achiziţionarea unei locuinţe la parter sau la ultimul nivel. Consultanţii imobiliari afirmă că dezavantajele menţionate de către clienţi nu mai sunt de actualitate, uitând de faptul că un astfel de apartament poate deveni o afacere profitabilă.

Cel mai important aspect care influenţează şi decide, în fond, cumpărarea unui apartament este preţul, iar acesta este influenţat şi de etajul la care este situat apartamentul. Preţul unui apartament situat la ultimul etaj sau la parter poate fi şi cu 10-15% mai mic faţă de un apartament situat la un etaj intermediar, însă astfel de apartamente au fost dintotdeauna ocolite de cumpărători, în special din cauza unor neajunsuri de pe vremea comunismului.

Dezavantajele locuinţelor de la parter: risc pronunţat de inundaţii, apartamente mai friguroase, proprietarii sunt nevoiţi să suporte mirosurile neplăcute provenite de la subsolul blocului, zgomot şi praf din cauza traficului, însă în ziua de azi, marea majoritatea a dezavantajelor se pot rezolva foarte rapid datorită evoluţiei tehnologiei şi a diversităţii materialelor de construcţii utilizate în izolaţii.

Printre avantajele acestor locuinţe putem enumera preţul mai mic faţă de apartamentele situate la etaje intermediare, accesul rapid, neavând nevoie de lift, apartamente răcoroase pe timp de vară.

În ceea ce priveşte apartamentele de la ultimul etaj, putem preciza următoarele dezavantaje: risc de infiltraţii mai ales în timpul anotimpului ploios, temperatură foarte ridicată pe timp de vară, defectarea liftului. Însă, ca şi în cazul dezavantajelor apartamentelor de la parter, nici acestea nu mai ridică, în ziua de azi, probleme atât de mari. Astăzi majoritatea teraselor sunt recondiţionate, ducând la minim riscul de inundaţii şi infiltraţii, aerul condiţionat face faţă temperaturilor de vară, singura problemă majoră putând fi reprezentată de defectarea rară a liftului.

Avantajele acestor tipuri de apartamente: preţurile mai mici faţă de cele situate la niveluri intermediare, nu există problema vecinilor gălăgioşi de deasupra, iar de multe ori panorama este extraordinară.

În Occident, preţul proprietăţilor creşte direct proporţional cu etajul, principalul criteriu fiind priveliştea. Tendinţa nu se manifestă, în totalitate, şi la noi în ţară, însă încep să apară din ce în ce mai mulţi români, mai ales cei întorşi din străinătate care apreciază ultimul etaj al unei clădiri.

Situaţia se schimbă atunci când vine vorba de blocurile noi, situaţie în care rezonăm cu Occidentul. În acest caz, ultimul nivel este conceput ca „penthouse”, fiind cel mai scump din tot blocul iar spaţiile de la parter sunt, în general, gândite ca spaţii comerciale, profitul dezvoltatorului fiind astfel maximizat.

Leave a Reply